Werk update

Vorige week maandag had ik mijn VOK gesprek.
Hoe bereid je je voor op een gesprek waarin je het liefst alleen wilt schreeuwen doe even normaal, natuurlijk wil ik niet voor een fooitje vrijwillig uren inleveren. Ik wil verdomme gewoon werken?!?

Ik wist het niet. Moest ik allerlei stukken die ik niet wilde tekenen toch heel goed doorlezen? Wat voor een vragen moest ik stellen? Moest ik praten? Of juist luisteren?

Ik besloot het gesprek maar gewoon in te gaan. Mijn nummer 1 vraag was al beantwoord. Nee, ik stond, zoals ik al vermoede niet op de lijst van gedwongen geheel ontslagenen. Maar de 33 uur die ik nu werk kan ik zeer waarschijnlijk ook niet behouden. Mijn directe collega staat trouwens wel op die lijst. En dat is behoorlijk kut.

Het hoogste contract dat aangeboden gaat worden beslaat 28 uur. Hoeveel van die contracten er zijn weet ik niet. Maar de kans is  niet zo heel groot dat ik in aanmerking kom voor zo’n contract. Dat wordt dan dus deeltijd ontslag. Iets dat officieel niet bestaat. Hoe werkt dat dan precies?

Daarna is het grootste contract 20 uur die je verdeeld over 5 dagen moet werken. Lekker ongunstig. Dan kun je er ook nooit meer iets bij doen en wordt je dus nog steeds min of meer gedwongen om weg te gaan en nieuw werk te gaan zoeken. Maar wat moet ik dan gaan doen? In de kinderopvang is geen werk. En de meeste vacatures elders zijn of zo specifiek dat ik nooit ik het profiel pas, of ze vragen een HBO opleiding. Moet ik even snel een HBO cursus doen? Zodat ik kan zeggen kijk, ik kan dat best, dat HBO niveau?!?

En de kinderen? Hebben die dadelijk helemaal geen vaste gezichten meer? Wat doet dat dan met onze kwaliteit?

Waarom is er eigenlijk gekozen voor zo’n laag bedrag dat je mee krijgt bij ontslag? Ik krijg te horen hoe het bedrijf ervan uit gaat dat ze als ze het ontslag voor de rechter laten komen ze helemaal niets mee hoeven te geven. Omdat we om bedrijfseconomische redenen overbodig zijn geworden. Nu tekenen betekend dus dat je iig iets mee krijgt.

Maar voor hoeveel uur moet ik dan tekenen? Straks tekenen ik voor 8,5 uur (6 uur overblijf en 2,5 taakuren) en blijk ik toch in aanmerking te komen voor zo’n 28 uurs contract. Dan ben ik toch gek als ik dat op het spel zet? Ik heb ook een hypotheek te betalen.

Ik verlaat het gesprek met meer vragen dan antwoorden. Maar tekenen dat ga ik iig niet doen. Want ook als ik teken heb ik geen zekerheid. Laat me dan maar helemaal in onzekerheid zitten roep ik stoer.

Maar thuis, als niemand me kan zien breek ik toch een beetje.

 

Auteur: Miss Laura Artemis

Hallo! Ik ben Miss Artemis, beter bekend als Laura. Een meisje van 31 uit Rotterdam. Een heksje, die gek is op poppetjes tekenen, vooral als ze Kawaii zijn. Ook hou ik van snailmail (je weet wel echte post met postzegels enzo), heb ik een beginnende verzameling washi tape en ben ik gek op sprookjes en mythologie natuurlijk. (Vandaar Miss Artemis). Evenals Artemis heb ik wel iets met kinderen, ik werk in de kinderopvang. Van jagen heb ik dan weer minder kaas gegeten, maar wat wil je, als vegetariër. Welkom in mijn stadse sprookje, loop met me mee, en laat je verwonderen.

2 gedachten over “Werk update”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *